Karoline Hov Larsen i Roma

Turistattraksjoner

Hvilke turistattraksjoner besøkte du?
Som arkitektstudent stod arkitekturen høyest på listen over attraksjoner under mitt besøk i Roma; Colosseum, Konstantin buen, Vatikanet, Peterskirken, Forum Romanun, og Pantheon, og selvfølgelig også Trevi fontenen og

Levde de opp til forventningene dine? Ville du brukt mer tid på noen av de, eller mindre tid på noen av de?
Samtlige attraksjoner levde opp til forventningene, og vil si at noen overgikk forventningene også! Tenker da spesielt på Forum Romanun, Colosseum og Peterskirken! Fantastiske arkitektoniske verk som ikke kan oppleves gjennom bilder i en brosjyre eller i en arkitekturbok, – men MÅ oppleves. Det er noe spesielt med stemningen disse stedene skaper, som man rett og slett må kjenne på kroppen. Når man går mellom ruinenen i FOrum Romanun kan man nesten se for seg hvordan det hele så ut i sin storhetstid; se alle menneskene som haster forbi en, alle fargene og luktene i markedshallen og filosofer som diskuterer i skyggen av oliventrærne. I colosseum hører man den fjerne jubelen fra et oppspilt publikum, og kjenner spenningen på ryggen. I Peterskirken går man rundt i en slags rus/trance skapt av de overdådige omgivelsene. Det sixtinske kapell, 3d-maleriene i taket og kirkerommet er alle fantastiske skuer man MÅ få med seg!

(Tips: På colosseum og Peterskirken: sleng deg med i en guided-tour gruppe! Da slipper du timeslange køer (da de ofte har spesialtillatelse til å bruke andre innganger! Når du først er inne, kan du selv velge om du vil følge gruppen videre, eller forlate den og utforske på egenhånd. Det viktigste er at du har kommet deg inn uten å bruke halve dagen i kø! Dette koster noen euro ekstra, – men er SÅ verdt det!)

Fant du noen “skjulte diamanter” blant de mindre besøkte turiststedene?
Utsikten på høyden bak forum Romanun (gå forbi triumfbuen bak colosseum og videre oppover mot høyden). På denne høyden finner man Domus Augustea, og andre gamle ruiner som er mindre kjente, – men som forteller like spennende historier! Går man ut på høyden som ser ut over forum romanun, så får man et fantastisk skue over den historiske delen av Roma by, og ser Colosseum fra en helt annen vinkel! Verdt en

Er det noe område som bør få særlig oppmerksomhet om man er glad i arkitektur?
Pantheon! Kanskje ikke så “vakkert og imponerende” fra utsiden for alle, men desto mer imponerende fra innsiden! Dette er et imponerende verk som imponerer både med sin arkitektur og konstruksjon. (Kuppelen er den største som ble reist under romertiden, og imponerer byggingeniører den dag i dag!) Her er det ofte fullpakket med mennesker, og det kan være vanskelig å ta inn det hele på grunn av dette, men man kan likevel fort bli stående i menneskemylderet og bare kikke opp på den imponereden kuppelen med Ocolus (= øyet) i toppen av den, – og drømme seg helt bort.

Mat

Spiste du noe typisk italiensk?
Pasta carbonara på en familedrevet restaurant i en bortgjemt sidegate fra Via Nazionale, – og selvfølgelig italiensk is i en gatekiosk ved Trevi Fontenen.

Hva synes du om prisnivået sett i forhold til kvaliteten på maten?
Velger man de typiske turistfellene (restuaranter som ligger i de mest travle “turist-tråkkene”, så må man ikke forvente det helt store av kvaliteten på maten, – men hvis man heller bruker litt tid på å lete frem de skjulte restaurantene som ligger i bortgjemte sidegater, – så kan man finne kulinariske skatter!

Shopping i Roma

Stod ikke på prioriteringslisten for denne turen, – arkitekturen ble prioritert fullt og helt

Roma by

Synes du det var vanskelig å finne frem, eller gikk det fint?
Roma er en by der sentrum fortsatt bærer preg av byplanlegging fra Noen større trafikkårer er meislet ut, og disse hjelper en å orientere seg.

Hva er det beste med å reise til Roma?
Arkitektruren og historien som sitter fast i alle vegger og ruiner!

Hvordan er Roma sammenlignet med andre steder eller byer du har vært?
Sammenliknet med andre hsitoriske byer som f.eks Firenze synes jeg at Roma bærer mer preg av metropol og storby, – uten å miste sin historiske identitet og sjarm.

Hvor er de beste områdene å bo i Roma?
Området rundt Via Nazinale, – her er det Gåavstand til ALT! Vi brukte kun taxi til og fra flyplassen, og til Vatikanet.